Мурованокуриловецька Районна Державна Адміністрація
Мурованокуриловецький район, Вінницька область

Профілактика кишкових інфекцій

Переглядів: 118

Кишкові інфекції – група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання.  До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти. Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. 

       Факторами передачі є  м’ясо, мясопродукти, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, яйця птахів, вода, кухонний інвентар, руки.

    Джерелом інфекції може бути хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий „носій”.   Носії становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, займаються готуванням страв, будучи хворими працюють на об’єктах громадського харчування, на підприємствах, що займаються виготовленням продуктів харчування.

    Інфіковані продукти на смак і вигляд не завжди  відрізняються від безпечних та якісних. Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до двох-трьох діб.

З настанням літньо – осіннього періоду зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції, тому з метою попередження захворювання  необхідно:

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом;

- не вживати м’ясні та молочні продукти придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб;

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі  використовувати  питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;

- не допускати споживання продуктів та напоїв з протермінованим терміном зберігання;

- не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

- не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук використовувати перекип’ячену воду. При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з грунтом та піском;

- зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни;

- при купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;

- при подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти що потребують охолодження при зберіганні);

- на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, багатокомпонентні страви). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години;

- овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.

У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікувальної установи.

 

Управління Держпродспоживслужби

 в Мурованокуриловецькому районі  

« повернутися до списку новин