Мурованокуриловецька Районна Державна Адміністрація
Мурованокуриловецький район, Вінницька область

Пам'ятка для працівників в умовах підвищеної температури повітря

Переглядів: 65

Спекотний мікроклімат має шкідливий вплив на організм людини, викликаю­чи погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хво­роб. Особливо це стосується тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробни­чих і громадських приміщеннях без кондиціонування. Робочий процес за таких умов необхідно організовувати з урахуванням заходів профілактики перегрівання організму і рекомендацій.

 

З метою профілактики перегрівання організму (гіпертермії) необхідно органі­зувати раціональний режим праці. При роботах на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря 35°С і вище, тривалість періодів безперерв­ної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочин­ку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допус­тима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випроміню­вання не повинна перевищувати 4-5 годин, і 1,5-2 години для осіб без спеціа­льного одягу.

В охолоджуючих приміщеннях, аби уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур, слід підтримувати температуру повітря на рів­ні 24-25°С.

 Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37 °С за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї темпера­тури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Слід зміни­ти порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечір­ній час.

Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно викорис­товувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин. В умовах підви­щеної температури рекомендується допускати до роботи осіб, які відповідно до проведених медоглядів не мають проблем із здоров’ям. З метою профіла­ктики зневоднення організму рекомендується правильно дотримуватися пит­ного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 °С.

 

Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за раху­нок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напо­їв, киснево-білкових коктейлів. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтри­мувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При тем­пературі повітря більше 30°С і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину - приблизно один стакан кожні 20 хвилин.

« повернутися до списку новин