Мурованокуриловецька Районна Державна Адміністрація
Мурованокуриловецький район, Вінницька область

Санітарно-протиепідемічне забезпечення весняно-польових робіт та робіт по збиранню врожаю в 2017 році

Переглядів: 210

Проведення весняно-польових робіт та збирання врожаю завжди пов’язано з ризиком можливого
виникнення епідемічних ускладнень, харчових отруєнь та отруєнь хімічної етіології серед працюючих на
сільськогосподарських угіддях.
З метою недопущення подібних ускладнень необхідно, в першу чергу звернути увагу на організацію
та забезпечення працюючих доброякісною питною водою і продуктами харчування. Крім цього необхідно
вивчити умови праці і відпочинку, звернути увагу на дотримання правил транспортування і застосування
пестицидів та агрохімікатів.
Підлягаючі періодичним медичним оглядам повинні обов’язково пройти медогляд до початку робіт,
працюючі з пестицидами повинні мати допуск до проведення робіт та мати індивідуальні засоби захисту.
Завчасно, перед початком проведення масових польових робіт, необхідно провести заходи по
підготовці до роботи в новому сезоні їдалень та пунктів харчування сільськогосподарських товариств,
фермерських господарств та інше. Разом з тим, необхідно забезпечити:
? Організацію доставки продуктів харчування та готових страв на поля;
? Створення елементарних умов для дотримання особистої гігієни;
? Своєчасний підвіз питної води гарантованої якості.
Всі працюючі повинні бути забезпечені якісною питною водою, яка відповідає вимогам ДСанПіНу
2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною». Транспорт та
ємності для підвезення води на поля повинні використовуватись лише з цією метою. Ємності повинні були
лише із матеріалу, який дозволений МОЗ України для контакту з питною водою або харчовими
продуктами, обов’язково своєчасно митися та знезаражуватись. Ємності повинні герметично закриватись,
розбір води проводиться лише через крани. В полі ємності з питною водою зберігаються в тіні. Кожен
трактор або комбайн повинен мати бачок з питною водою.
До приготування їжі та її підвозу на поля повинні залучатись люди з відповідною підготовкою, які
пройшли медичний огляд. Придбання продовольчої сировини та харчових продуктів здійснюється лише
при наявності документації, що засвідчує їх якість та безпеку. Дана документація (копії) повинна
зберігатись в місцях приготування їжі. Харчоблоки повинні утримуватись відповідно до вимог санітарних
норм і правил, обов’язково мати холодильне обладнання, достатню кількість кухонного та столового
інвентарю. Обов’язкова наявність умов для миття та знезараження інвентарю та посуду, а для цього
повинна бути проточна холодна і гаряча вода. Доставка готових страв та продовольчої сировини
проводиться лише спеціально виділеним транспортом.
Продукти харчування доставляються в термосах, термін зберігання з моменту приготування до
реалізації не повинен бути більше 2-х годин.
Забороняється реалізація холодцю, заливних, макаронів по-флотськи, млинців з м’ясним фаршем,
кров’яних та ліверних ковбас та інших продуктів, що швидко псуються.
Пам’ятайте! Лише суворе дотримання вимог санітарних норм і правил
збереже Ваше здоров’я та здоров’я Ваших рідних.

                                                                                   Управління Держпродспоживслужби в Мурованокуриловецькому районі

« повернутися до списку новин