Мурованокуриловецька Районна Державна Адміністрація
Мурованокуриловецький район, Вінницька область

Актуальна інформація щодо Африканської чуми свиней

Переглядів: 13

Африканська чума свиней (АЧС) – це інфекційне найбільш небезпечне вірусне захворювання.

До хвороби сприйнятливі свині усіх видів та вікових груп. Вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я.

Вірус надзвичайно стійкий до широкого діапазону температур.

У трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченій ковбасі, шинці – до 5 місяців, до 4-8 місяців у грунті.

         З 2012 року в Україні зареєстровано 92 випадки африканської чуми свиней

 ( 72- домашні, 19 – дикі та 1 інфікований об’єкт).

2012 р . – 1 випадок  в особистому селянському господарстві Запоріжської області;

2014 р – зареєстровано 16 випадків, в т.ч. 4 серед домашніх тварин, 12  серед диких;

2015 р.- 40 випадків, в т.ч. 34 серед домашніх та 5 серед диких, 1 інфікований об’єкт;

2016 р. – 35 випадків, в т.ч. 33 серед домашніх свиней і 2 серед диких.

         Останній випадок  зареєстровано 16.08.2016 р. в  Маловисківському районі, Кіровоградської області  в приватному секторі.

         Інкубаційний період захворювання короткий (2-12 днів) і супроводжується лихоманкою (40-420С) впродовж 48 годин. Більшість  хворих тварин, у цей час виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму.

 Клінічні ознаки появляються коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги), з’являються також ознаки серцевої недостатності: синюшність шкіри та значні крововиливи. Поросні свиноматки, як правило абортують.

         Загибель тварин настає  переважно на 7-10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає майже 100%.

         АЧС завдає значних економічних збитків зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратів на організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торгівельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

Основний фактор поширення вірусу – люди.

         При несвоєчасному виявленні або свідомому приховуванні спалахів хвороби , несанкціонованому переміщенню інфікованих збудником АЧС вантажів (живі тварини, сировина або продукція тваринного походження), в залежності від їх розміру, типу і географії господарських зв’язків ризик поширення заражених свиней, або продукції з них може зростати в геометричній прогресії.

         Згідно чинного законодавства України власники свиней та ветеринарні спеціалісти, що укривають відомість про випадок захворювання на АЧС, можуть бути притягнуті до адміністративної і навіть кримінальної відповідальності.

         З метою підвищення рівня біобезпеки господарства необхідно:

  • Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
  • Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар, встановити дезкилимки при вході в тваринницькі приміщення.
  • Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам, не приховувати випадків захворювання та загибелі тварин.
  • Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
  • Внутрігосподарський забій тварин на м’ясо проводити лише з письмового дозволу спеціаліста ветеринарної медицини, не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
  • Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець.
  • Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

Управління Держпродспоживслужби

в Мурованокуриловецькому районі

 

« повернутися до списку новин